Hidas Székelykör Néptánc Egyesület

Hidas Székelykör Néptánc Egyesület június 28-án 16 órakor mutatkozik be. A Bonyhádi Székely Kör 1989. augusztus 17-én bejegyzett kulturális és művelődési feladatokat ellátó társadalmi szervezet. Megalapítója Höfler Lajosné Kelemen Emma, 1997-től Bíró Sándorné vezeti az egyesületet.

Legfontosabb feladatunknak tartják a bukovinai székelyek összefogását, népművészetének és hagyományainak ápolását, szellemi és tárgyi emlékek összegyűjtését, a népi iparművészeti tárgyak készítésének támogatását (szőttesek, fafaragások), székely ünnepek és művelődési események megrendezését.

Kiemelten támogatják az aktívan működő népdalcsoportjukat, amelynek művészeti vezetője Falkainé Jakab Éva. A dalosok 2000-ben és 2004-ben országos arany minősítést nyertek a KÉTA zsűrije előtt. A Vass Lajos Kárpát-medencei Népdalversenyen Nívó díjat nyertek. A népdalcsoport évi 16-20 fellépést mondhat magáénak az ország egész területén és külföldön is Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Németországban és Ukrajnában vendégszerepeltek.

Rendszeresen részt veszünk a „Bukovinai Találkozások” Nemzetközi Folklórfesztiválon, melynek létrehozásában társrendezőként aktívan dolgoznak.

Bíró Sándorné elnök, Sebestyén Ádám-díjas (2008)

Budapesti Székely Kör