Meister Éva

Meister Éva színművésznő Psalmus Hungaricus címmel tart félórás irodalmi műsort június 29-én 13 órakor.

Az erdélyi Olthévízen született.  Édesapja elmagyarosodott erdélyi, fogarasi,  magyar-német  kisiparos családból származik, orvos volt. Édesanyja primor székely család - a kivégzett székely vértanú, Gálffy Mihály -, leszármazottja. Pedagógus volt.

A művésznő a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak tíz évig volt megbecsült és sokat foglalkoztatott színésznője.

 A  „nemzet napszámosaként”, 36. éve, alázattal szolgálja népét és kultúráját, dr. Székely András Bertalan, kisebbségi főtanácsos úr igen hízelgő megfogalmazásával: „missziós lobogással” itt, a Kárpát-medencében és külföldön egyaránt, ha csak hangyányit is, de enyhítsen  lelkünk trianoni fájdalmán.

Önálló estjeivel, amelyek erőteljes nemzeti öntudattal vannak átitatva, sok helyen megfordult úgy Magyarországon, mint Erdélyben, a Partiumban, Délvidéken, Felvidéken, a legkisebb falutól, hova nem jár színház, a nagyhírű teátrumok közönségéig, majd a határainkon túl élő magyar közösségeknél, Ausztria, Németország és Svédország sok nagyvárosában.

Magyarországra menekült 1987-ben. Azóta szabadfoglalkozású színművészként dolgozik.  És ahogy Meister Éva mondja: "a Jóisten két ajándéka", Magor és Boglárka édesanyja.

Meister Éva Psalmus Hungaricus című önálló műsora az általa is megélt székely sorsot eleveníti fel, versekkel, prózákkal és népdalokkal. Azt a sorsot, melyet írófejedelmeink, mint Wass Albert vagy  Nyirő József, oly sokszor és oly fájdalmas-gyönyörűen megírtak, és amit azért rótt rájuk,  a Jóisten, hogy ha egy kicsit több, mint a többi nép, akkor szenvedése is egy kicsivel több legyen.

Részletek hangzanak el: Ady Endre, Kányádi Sándor,  Dsida Jenő, Farkas Árpád, Czegő Zoltán, Kiss Dénes, Szőcs Kálmán, Hervay Gizella, Ferenczes István, Bogdán László, Szőcs Géza, Csiki László, Székely János és Wass Albert műveiből.

Meister Éva

Budapesti Székely Kör