Monori Strázsák Néptánceggyüttes

A Monori Strázsák Néptáncegyüttes június 29-én, 17 órakor lép fel.

A táncegyüttes 1995-ben alakult a monori József Attila Gimnázium végzős diákjaiból Monori JAG Néptáncegyüttes néven. Az első évek sikerének köszönhetően 2000-ben önállósult a csoport, fennállásunk 5-ik évfordulóján már Monori Strázsák Néptáncegyüttesként mutatkozott be az együttes.

A „Strázsa” szónak kettős jelentése van. Utal a célként megfogalmazott néphagyományok feletti "őrző, vigyázó" szerepre, valamint a településünkön található Strázsa-hegyre is, amely a hagyomány szerint,  a portyázó törököket innen figyelő és a lakosság nyugalma felett strázsáló katonák után kapta nevét. A "Hegy" az elmúlt években jelentős kulturális színtérré vált, a bor és gasztronómia mellett a népi kultúra is mind nagyobb szerepet kap, számos rendezvényen veszünk részt a közel 1000 pincéből álló egyedülálló pincefaluban.

A 2005-ben megalakult egyesület az együttes fenntartása mellett kulturális programok szervezését és lebonyolítását vállalta fel Monoron. Célunk, hogy rendezvényeink révén, széles körben ismertessük meg a Kárpát-medence népi kultúrájának sokszínű, élő örökségét. Táncház-sorozatunk az év jeles napjaihoz kötődik, ahol minden alkalommal népszerű zenekarok muzsikájára mulathatunk. Rendszeresen tartunk kézműves foglalkozást a legfiatalabb korosztály számára és közreműködünk a helyi ünnepségeken, kulturális programokon. Az őszi Szüreti Sokadalom elnevezésű rendezvényt több monori civil szervezet összefogásával, közösen bonyolítjuk le minden évben. Szűkebb hazánkon kívül, gyakran kapunk meghívást az ország távolabbi pontjaira és a fővárosba is. A tánccsoport külföldi útjain megfordult Hollandiában, Montenegróban, Görögországban, Szlovéniában,  Németországban, valamint több alkalommal Erdély különböző tájain. Repertoárunkban Magyarország és a Kárpát-medence különböző tájainak táncos hagyománya szerepel. Fellépéseinken különös hangsúlyt fektetünk az autentikus megjelenésre, ami kiterjed a viseletekre és a zenei kíséretre is.

2009-ben a Monoron működő Napraforgócska néptánc csoport növendékeiből utánpótlás csapatot szerveztünk. A Kis Strázsák az általános iskolai korosztály számára nyújt néptánc tanulási és kikapcsolódási lehetőséget, reményeink szerint ők  a felnőtt együttesben folytatják néhány év múlva. Próbáinkon minden népi kultúra iránt érdeklődőt szeretettel várunk, korra, nemre és tudásra való tekintet nélkül!

Meister Éva

Budapesti Székely Kör