Mátyás király-díj Böjte Csaba testvérnek

Kiosztották a Magyar Művészetért-díjat, átadták a Zrínyi Ilona-, az Árpád fejedelem-, a Petőfi Sándor- és az Ex Libris-díjakat

Frigyesy Ágnes tudósítása és képriportja

A Magyar Művészetért XXXIII. Gáláján Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek ítélték a Mátyás király-díjat 2014. június 13-án Budapesten.

A díjátadó ünnepségen Zrínyi Ilona-díjban részesült Teleki Júlia, Délvidékről, Árpád fejedelem-díjat kapott Csáky Pál, Felvidékről. Az idei Magyar Művészetért Díjat Balázs Attila színész, színházigazgató, Temesvári Színház, Gall, Anthony építész, Hegedűs Endre zongoraművész, Jelenczki István képzőművész, filmrendező, Engler András és Polgár Botond szobrászművész megosztva, valamint Szemadám György festőművész kapták. Petőfi Sándor-díjban részesült a Bácskertesi/kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Délvidékről.

Ex Libris díjat kapott többek között Banner Zoltán művészettörténész Erdélyből, Csíki Hajnal színművész Marosvásárhelyről, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, Kocsis István drámaíró, Török Tilla népdalénekes, Matuska Márton író Délvidékről, valamint a KESKENYÚTON Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány.

Az ünnepi eseményen felavatták, Böjte Csaba ferences szerzetes pedig megáldotta Mihály Gábor Hunyadi Jánosról készült bronz szobrát a nándorfehérvári győzelem emlékére a Magyar Művészetért Szobor-kertjében. Laudációt Kő Pál szobrászművész mondott.
A díjátadó ünnepégen fellépett Keresztes Nagy Árpád énekes-kobzos - a nándorfehérvári győzelem emlékére, Csíki Hajnal, az Ars Renata szólóének-együttes, Koncz Andrea, Draskóczy Lídia hegedűs, valamint a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes.

A zártkörű díjátadó ünnepségen a résztvevők megtekinthették a Magyar Művészetért Élőtárlatát és Szoborkertjét, valamint Gubcsi Lajos, a díjátadó ünnepség alapítója megnyitotta az “Imre álma” című Makovecz kiállítást.

Mátyás király-díj – rövid laudáció

Böjte Csaba: mivel a jelenkorban példa nélküli munkásságát mindenki ismeri, szereti és magáénak vallja, s mivel most Mátyás király koronázásának 550. évfordulóját is ünnepeljük, álljon itt Böjte Csaba jellemzésére egyetlen mondat, Szőcs Gyula doktort idézem ezzel: „Álruhában jár, birodalmat épít.” Néha azt érezzük: gyermekeivel mennyei birodalmat is. És egy idézet Böjte Csabától: „Akkor vagy igazán szabad, ha azt, amit vállaltál, meg tudod tenni, és a kudarcok, sérelmek után sem a gyűlölet, a harag uralkodik a szívedben, hanem az újrakezdés lelkülete, a szeretet és a jóság…. Ahogyan mi magunk is irgalomra és nagylelkűségre vágyunk, nekünk is így kellene néznünk mások hibáit és gyarlóságait.

Közzététel: 2014. június 14.

Budapesti Székely Kör