Erdély nincs elveszve

Vendégünk volt Raffay Ernő
Frigyesy Ágnes és Váli Anna képriportjával

A Budapesti Székely Kör 2019. szeptember 19-én megkezdte neves közéleti személyiségek meghívásával hagyományőrző és ápoló estjeit Budapesten, a Vármegye Galériában.

Vendégünk volt Raffay Ernő

Az Erdély nincs elveszve című rendezvényünk első vendége volt Raffay Ernő történész, író, az első szabadon választott Antall-kormány hadügyi államtitkára, több kötet szerzője. Érdekes előadásában kifejtette: napjainkban Magyarországon háromféle világlátás létezik: marxista, liberális és konzervatív. A baloldal két nagy irányzatához – liberalizmus, marxizmus – tartozó személyek ott vannak az állami egyetemeken, s mérgezik a leendő középiskolai történelemtanárokat, valamint csak belőlük lesz akadémikus.

Vendégünk volt Raffay Ernő

Raffay Ernő szerint Trianonnak egyik fő oka a belső meggyengülés. A neves történész szerint a trianoni állapothoz háromféle módon viszonyulhatunk. 1. belenyugszunk a jelenlegi helyzetbe, 2. küzdünk a székely autonómiáért, 3. elfogadjuk a területi revízió, határmódosítás lehetőségét. Romsics Ignác akadémikus korábbi nyilatkozata szerint Erdélyt örökre elvesztette a magyar állam. Raffay Ernő szerint Erdély nincs elveszve. Előadásának jelentős része az okok kifejtéséről szólt.

Vendégünk volt Raffay Ernő

A Budapesti Székely Kör estjén – református énekek tolmácsolásával – közreműködött Kegye János pánsípművész, a BSZK tagja, az estet Frigyesy Ágnes, Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró, a BSZK elnöke moderálta és szervezte.

Raffay Ernő a Trianon Társaság alapító tagja, később társelnöke. 2007-ben Szidiropulosz Archimédesszel  létrehozta a Trianon Kutató Intézetet. A Kutatóintézet Trianoni Szemle néven ad ki történelmi folyóiratot 2009 januárja óta. A Madarai Lovas Érdemrend kitüntetés birtokosa.

Néhány fontosabb műve:

* Erdély 1918-1919-ben (1987)

* Trianon titkai (1989)

* Trianon titkai: avagy, hogyan bántak el országunkkal... (1990)

* Wass Albert igazsága: a gróf emigrált, az író otthon maradt (2004)  (Vekov Károllyal, Takaró Mihállyal közösen)

* Szabadkőművesek Trianon előtt (2010)

* Ady Endre kultúrharcai (2019)

Vendégünk volt Raffay Ernő

Közzététel: 2019. szeptember 24.

Budapesti Székely Kör