Hazajárók tengeren túl és a budapesti székelyeknél

Frigyesy Ágnes és Váli Anna felvételeivel

Ötödik alkalommal találkoztunk a Duna Televízió Magyar Örökség- és Prima Primissima Közönségdíjas honismereti magazinműsor hátizsákos műsorszerkesztőivel: Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral a Budapesti Székely Kör estjén 2020. január 21-én Budapesten a Háló Közösségi és Kulturális Központban. Oszi és Sanyi 2019-ben Ausztráliában jártak és felkeresték a távoli kontinensen élő magyar egyházi és kulturális közösségeket, magyar iskolákat. Izgalmas útjukról beszéltek vetítéssel egybekötött teltházas estünkön.

Hazajárók tengeren túl és a budapesti székelyeknél

A Hazajáró című turisztikai-honismereti magazinműsor 2011. október 9-én indult a Duna TV-n. A heti 26 perces TV-műsort az MTVA megrendelésére a Dextramedia Kft. gyártja. A műsor célja a Kárpát-medence természeti, kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek és az ott élő magyarok mindennapjainak a megismertetése. Egy adás általában a két szereplő egy-egy kistájon tett 2-3 napos túrájának, kirándulásának az összefoglalója. A sorozatban előforduló települések, helyek, műemlékek és egyéb érdekességek történetét, nevezetességeit a helyieken és a szereplőkön túl, a levéltárak mélyéről és régi könyvekből előkerült útleírásokkal a narrátor meséli el. Az évek óta tartó gyaloglás, túrázás és forgatás alatt sok települést, tájat, szokást, érdekes embert mutattak be azzal a céllal, hogy kedvet csináljanak a közönségnek a határon túli túrázáshoz és a történelmi Magyarország megismeréséhez.

Hazajárók tengeren túl és a budapesti székelyeknél

A sorozat felbecsülhetetlen értékű kordokumentum, továbbá egyedülálló földrajzi kincs, hiszen a stáb olyan természeti helyekre is eljutott, ahol se előtte, se utána nem járt még kamera vagy más forgatócsoport. A Hazajáró 2016 óta kéthetente kerül adásba az M5 csatornán.

Közzététel: 2020. február 8.

Budapesti Székely Kör