Kalocsán, a magyar katolikus egyház egyik legfontosabb központjában jártunk

Frigyesy Ágnes, Egressy Rita, Fodor Éva Gyöngyi és Illés Zsófia felvételeivel

A „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország” elnevezésű idei második honismereti kirándulásunk az ezeréves Kalocsa városába vezetett 2021. június 24-én. Első állomásként – 36 fős csoportunk – megtekintette az „Astriceum” elnevezésű érseki múzeumot. Sajnálatos módon fotózni nem lehetett, így csak egy-két felvételt sikerült rögzíteni a páratlan műkincseket tartalmazó régi épületből és a tárlatból.

Kalocsán jártunk 2021-ben

Ft. Bábel Balázs érsek atyát – aki kérésünkre rövid időre megjelent a múzeumban –, köszöntöttük 45 éves papi szolgálata alkalmából, majd Hazánk, Erdély, Partium és Székelyföld felemelkedéséért közösen elimádkoztuk a Miatyánk imádságot. Hála a nem mindennapi percekért! Idegenvezetőnk remek tájékoztatóját köszönjük.

Kalocsa a magyar katolikus egyház egyik legfontosabb központja. Az ezeréves kalocsai érsekség monumentális barokk stílusú Főszékesegyházának építése még 1050 előtt lehetett, feltehetően maga Szent István király finanszírozta, de az eredeti épületről csak ásatások nyomán vannak sejtéseink.

Kalocsán jártunk 2021-ben

Belépve a templomba elkápráztatja az embert az arany, rózsaszín és fehér színekben tündöklő stukkókban gazdag belső. A gyönyörű Szűz Mária mennybevitelét ábrázoló főoltárkép Kupelweiser Lipót 1857es alkotása. Az aranyozott fából készült szószék oldalain a 4 evangélista alakja látható.

A hatalmas Angster orgonán még maga Liszt Ferenc is játszott hajdanán.

Kalocsán jártunk 2021-ben

A Főszékesegyházi Könyvtár Magyarország legnagyobb egyházi könyvtára a Kalocsai Érseki Kastélyban, melyben 160 ezer kötetet őriznek. A gyűjtemény ritkaságai közül érdemes kiemelni a 60 kódexet, az 508 ősnyomtatványt, a XIII. században készült Philosophia Aristotelist és Luther Márton által használt és szignált Bibliát.

Kalocsán jártunk 2021-ben

Kalocsai kirándulásunk emlékezetes helyszíne a Dunaparton található Kék-Duna Vendéglő, ahol elfogyasztottuk az igen finom ebédünket... Köszönet érte a szakácsoknak, a vendéglátóinknak és az étterem vezetőjének, Szávai Alexandrának.

Kalocsán jártunk 2021-ben

Honismereti kirándulásunk végén a Paprika Múzeumot tekintettük meg. A múzeum a fűszerpaprika történetét mutatja be attól a pillanattól kezdve, hogy átkelt az óceánon. Hazánkba török közvetítéssel jutott el a később legmagyarabb fűszerré vált paprika. Kezdetben csak gazdag főúri kertekben jelent meg, dísznövényként.

Kalocsán jártunk 2021-ben

Hazánkban Kalocsa és környéke, valamint Szeged és környéke a leghíresebb fűszerpaprika-termelő helyek. Itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, több mint 2000 óra / év.

Következő kirándulásunk alkalmával, 2021. július 15-én Vizsolyba és a híres bortermelő Tokaj városába kirándulunk. Vizsolyban megtekintjük a híres Bibliát…

Kalocsán jártunk 2021-ben

Közzététel: 2021. június 28.

Budapesti Székely Kör