A Budapesti Székely Kör
2021. évi szakmai beszámolója online estjeinkről

A Covid19-világjárvány miatt év elején Kihelyezett Online Esteket tartottunk – videófelvételeket készítettünk, s így tartottuk a kapcsolatot tagjainkkal, barátainkkal és az érdeklődőkkel…

Az online estjeinkről készült videóink itt is megtekinthetőek:

Online estjeink

Hazajárók

Online estet szerveztünk Kenyeres Oszkár váci otthonában 2021. január 20-án, így találkozhattunk a DUNA Televízió Magyar Örökség- és Prima Primissima Közönségdíjas honismereti magazinműsor hátizsákos műsorszerkesztőivel, Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral. A Hazajárók idestova 10 éve indultak el a Kárpát-medencében, hogy felkeressék magyar honfitársainkat, bemutassák közös kulturális kincseinket, örökségünket. 23 600 km-t utaztak, 460 kilométert gyalogoltak 1 év alatt! A mintegy 300 izgalmas útjukról/filmjükről beszélgettünk velük.

Hazajárók Vácon

Online estünkön jelen volt: Kenyeres Oszkár, Jakab Sándor, Takács Bence előadóművész, Kolozsvári Gyöngyvér, Rébayné Burka Éva BSZK tagok, Janits Béla videókészítő, valamint Frigyesy Ágnes, a BSZK elnöke, riporter.

Videónk itt megtekinthető: https://youtu.be/Rt87Llazfgk

A Petrás-művészcsalád

*  Február 26-án Petrás Mária és Petrás Alina (anya-lánya) csángó kerámikusok otthonában jártunk Pomázon, ahol egyórás videófelvételt készítettünk a két művész életútjáról. A videófelvételt Janits Béla készítette, riporter Frigyesy Ágnes. Az ebéddel, beszélgetéssel összekötött találkozón részt vett: Kolozsvári Gyöngyvér és Rébayné Burka Éva tagok, valamint Döbrentei Kornél író, költő, Mária párja.

A Petrás-művészcsalád

Petrás Mária Prima-Primissima- és Magyar Örökség-díjas énekes és kerámikus csángó földműves szülők gyermekeként 1957-ben Moldvában, Diószénben született. Nyolcan voltak testvérek. Hitvallása ma ispéldamutató:

„Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget. A családok gazdagságát nyolc-tíz-tizenkét gyermek jelentette. Az öt évestől a legöregebbekig mindenkinek nélkülözhetetlen szerepe volt. Hétköznap azért dolgozott az ember erővel és szorgalommal, mert előtte állt egy-egy ünnep. Az ünnep előtt mindig nagy készülődések voltak. Az emberek kitisztították lelküket, életüket, házukat, istállóikat, ólaikat, kertjeiket, falujukat, megbocsátottak, megbékültek, misére mentek szép ünneplő ruhában, és délután megjárták egymást.

Az ünnepek nagy örömmel teltek, mindent meg tudtak maguknak teremteni úgy, hogy nem voltak senkinek a szolgái. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az időjárás és a mélységes hitük útbaigazították őket. Akármit nem cselekedtek, akármit nem ejtettek ki a szájukon. Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve szőni, fonni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni.”

Ritka szép órának lehetnek tanúi mindazok, akik meghallgatták Máriát és Alinát, hisz anya-lánya egyszerre mutatkozott be az esten. Mária szívesen formázza a gyermek kis Jézust Szűz Máriával, angyalokat, Árpád-házi szenteket, míg Alina alkotásai között találhatunk életfát, tulipán és nap-motívumokat.

Petrás Alina 1980-ban született Brassóban, 1990 őszén jött először Magyarországra. 2000-ben Pomázra költözött, azóta édesanyja Petrás Mária műhelyében tanul, dolgozik és alkot. Hitvallása:

„Kisgyermek-korom óta, olyan emberekkel voltam körülvéve, akik szeretettel és alázattal teremtették meg a szép élethez valókat, amelyhez különleges érzékük volt.   Dédnagyanyámtól tanultam meg fonni, nagymamámtól tanultam főzni és többször segítettem a szövésnél, nagynénéimtől pedig ellestem a kötést és a varrást. Úgy nőttem fel, hogy édesanyám szinte minden munkájában részt vettem, segítkeztem. Az ő útmutatása, tanítása mozdította elő a saját formanyelvem kialakítását. Édesanyám az én mesterem. Témáinkban, megközelítésünkben azonban különbözünk. Engem a kezdetektől a magyar motívumok, a jelképek világa foglalkoztat. Szeretem az életfa-, a tulipán-, nap motívumot, mint jelképet és érdekel a magyar mondavilág (Turul madár, Csodaszarvas, Emese álma). Hiszem azt, hogy őseink hagyatékát tovább kell vinni, mindennapjainkba beépíteni.”

Videónk itt megtekinthető: https://youtu.be/7DrKu-uF4GM

Batthyány-család

Március idusa alkalmából látogatást tettünk és videófelvételt készítettünk a történelmi, arisztokrata Batthyány-család otthonában március 12-én. Téma: hagyományőrzés, nemzettudat, magyarságtudat építése és ápolása, a keresztény hit megőrzése a családban. A Magyar Batthyány Alapítvány sorsa, küldetése. A beszélgetésben részt vett: Batthyány Ádám, Batthyányné Schmidt Margit, és a fiatalok: Batthyány Boldizsár és Katalin. Videófelvételt Janits Béla készítette, riporter Frigyesy Ágnes.

Batthyány-család

A Batthyány-családról: Ősi, főnemesi gróf Batthyány család (arisztokrata) gróf Batthyány Lajos első felelős magyar kormány alkotmányos miniszterelnöke (1807 Pozsony - 1849. október 6. Budapest) vértanúhalált halt.

Az 1848. március 23-án alakult kormány tagja: gr. Batthyány Lajos, gr. Széchenyi István, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Mészáros Lázár és Szemere Bertalan.

Gr. Batthyány Lajos 1834. december 4-én, Pozsonyban a Szent Márton Dómban feleségül vette gróf zicsi és vázsonykői Zichy Antónia Erzsébet Valburga kisasszonyt. 5 gyermekük született.

Videónk itt megtekinthető: https://youtu.be/KcfC2qkv06g

* * * * * * * * *

Közzététel: 2021. június 22.

Budapesti Székely Kör