Közéleti estjeink neves művészek, közéleti személyiségek meghívásával – 2022-es év

Közéleti estjeink neves művészek, közéleti személyiségek meghívásával

1. 10 éves a Hazajáró
2022. január 26. – Hazajáró estünk, Budapest, HÁLÓ Közösségi és Kulturális Központ

10 éves a Hazajáró címmel rendeztük meg első közéleti estünket 2022. január 26-án Budapesten. Estünk vendége volt - hetedik alkalommal - a HAZAJÁRÓ népszerű honismereti televíziós műsor két tagja Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor műsorkészítő-utazók.  Meglepetés-vendég: Bálint Olga, a kézdivásárhelyi Közösségi Szolgáltatási Komplexum vezetője és a Szentkereszty Stephanie Egyesület elnöke.

Részletesebb anyag itt olvasható

2. Életük árán is megvédik a Szent Koronát

2022. február 25-én Woth Imre, a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének elnöke volt a vendégünk a HÁLÓ Közösségi és Kulturális Központban. Szuggesztív előadásában a Szent Korona sorsáról, a Koronaőrök rendkívüli küldetéséről, a Szent Korona 1978-as hazatéréséről szólt.

A részletesebb anyag itt olvasható

3. Azért vagyunk a világon

címmel tartottuk meg 2022. március 14-i tavaszi estünket, melynek vendége volt Takaró Mihály, József Attila-díjas író, költő, irodalomtörténész, Németh László-díjas tanár.

Részletesebb anyag itt olvasható

4. Zarándokvonattal a csíksomlyói pünkösdi búcsúba

2022. április 26-án a Zarándokvonattal a csíksomlyói pünkösdi búcsúba címmel tartottuk meg estünket, hisz két év kényszerű kimaradás után ismét indult a Székely gyors-Csíksomlyó expressz zarándokvonat Székelyföldre. A HÁLÓ Kulturális és Közösségi Központban megtartott rendezvényünk vendége volt: Petrus György és Sárvári Krisztina, a Székely gyors-Csíksomlyó expressz össznemzeti zarándokút főszervezői, Pécsi L. Dániel jelképművész, Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész, a vonat díszvendége, valamint Hoppál Bulcsú népzenész, aki csapatával rendszeresen muzsikál a vonaton. Az est műsorvezető-háziasszonya: Frigyesy Ágnes, Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró, fotóriporter volt.

5. Nem jó az embernek egyedül

2022. június 16-án Nem jó az embernek egyedül címmel nagysikerű lemezbemutatóját tartotta Lukácsy Katalin, Béres Ferenc-díjas színművész, előadóművész. Az esten elnökünk, Frigyesy Ágnes beszélgetett a művésznővel.

6. Székelyföldről érkezett az Ezüstfenyő Néptáncegyüttes

2022. augusztus 8-án, hagyományaink értelmében ebben az évben is vendégül láttuk a székelyföldi zetelaki-máréfalvi hagyományőrző EZÜSTFENYŐ Néptáncegyüttest, akik tizennégyen fiatalok önálló est keretében mutatkoztak be a XV. Ker. Fidesz Iroda kertjében. Az Ezüstfenyő Néptáncegyüttes aznap egésznapos budapesti programon vett részt. Délelőtt rövid bemutatóra került sor a Bodó Galéria és Aukciósházban Bodó János galériavezető, és Kis István régiségkereskedő, valamint a Budapesti Székely Kör vezetősége jelenlétében, majd könnyű ebéd után egyórás hajókirándulás következett a Budapesti Székely Kör szervezésében, a BSZK estje előtt, kora délután. Augusztus 9-én Pátyra várták a Néptánccsoport tagjait a Pátyi Székely Kör szervezésében…

7. A zene mindenkié!

2022. október 28-án Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész, Guinness-rekorder volt a vendégünk a HÁLÓ-ban. A neves zongoraművész 2022. június 13-án a Himalája hegységrendszerben, a Mount Everesten, 5364 méter magasságban elhelyezkedő térben, koncertzongorán nemzeti himnuszokat, és más zenei darabokat játszott. Nepáli idő szerint 13.35-kor, a magyar, a székely és a román himnusz előadásával kezdte Himnusz a magasban című koncertjét, és végül sikerült felállítani a Guinness-világrekordot, melyet azóta hitelesítettek. A művésszel Frigyesy Ágnes beszélgetett.

8. Akit az Isten meghagyott

2022. november 17-én Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc-díjas énekművész Akit az Isten meghagyott I-II. kötetének bemutatójára került sor. Az önálló esten a művésznő megzenésített verses-énekekkel gazdagította az estünket. Köszöntőt mondott: Fejér Tamás, a Kárpát-medencei Magyarok Kulturális Egyesületének elnöke, a könyv kiadója.

9. Betlehemi jászol közelében

2022. december 19-én az azévi utolsó estünket a Betlehemi jászol közelében címmel tartottuk meg.  Vendégünk volt: Petrás Mária, Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas csángó népdalénekes, kerámikus, Petrás Alina, Szervátiusz Jenő-díjas kerámikus, népdalénekes, Kegye János, pánsípművész, a Magyar Kultúra lovagja, valamint közreműködött: Kiss Krisztián kobzos. Háziasszony: Frigyesy Ágnes, Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró, a Budapesti Székely Kör elnöke volt.

Közzététel: 2023. július 25.

Budapesti Székely Kör