ERDÉLY

Tájékoztató a 2016. évi túraprogramról

Kiemelt ajánlatunk:

Szeptember – Észak-Erdély Október – Háromszék–Moldva

Tervezet:
Háromszék-Moldva — Sepsiszentgyörgy-Kézdivásárhely, Szent Anna-tó, Gyimesbükk, Bákó; látogatás az ezeréves határhoz, kirándulás Moldvába a csángókhoz
59 000 Ft
Augusztus 2-8.
Szent Jobb és a Partium – a Szent Jobb búvóhelyétől Bihar földváráig és Nagyváradig
8000 Ft
Augusztus 20.
Szilvafesztivál Oroszhegyen – a pálinkafőzőiről híres hargita-alji település falunapja
38 000 Ft
Szeptember 9–12.
Magyar Kultúrális Napok Nagybányán – a szelídgesztenye és a festők városától Koltóig Bővebb leírás
36 000 Ft
Szeptember 15–18.
Gyimesekből Moldvába; „Fogságban Fokcsányban”– Gyimesbükktől Diószénig a magyar szó élesztését-éledését kísérhetjük figyelemmel
Bővebb leírás
54 000 Ft
Október 22–27.
Nagykároly-Sződemeter-Érsemjén – Petőfi, Ady, Kölcsey, Kazinczy nyomában
8 500 Ft
November 5.
Advent a Hargitán, Szentegyházán – Betlehemes szokások a nagy hargita-alji faluban
8 500 Ft
November 5.

Jelentkezzen minél előbb!

További tudnivalók, elérhetőségek

Erdély

Torockó, Székelykő

ÉSZAK-ERDÉLY

MAGYAR KULTURÁLIS NAPOK NAGYBÁNYÁN

2016. szeptember 16-18.

Szatmár-Szabolcs, Szilágy-Máramaros – Autóbuszos kirándulás a magyar kultúra és történelem iránt érdeklődő tagjaink részére az észak-erdélyi és máramarosi tájak, a történelmi Magyarország Szilágy, Szatmár, Máramaros vármegyéibe. Petőfi Sándor, Kölcsey Ferenc és Ady Endre, valamint Wesselényi Miklós, Lőwey Klára, Hollóssy Simon és festőtársai emlékei elevenednek fel.

Szállás: 2 éjszaka Koltón, magyar vendéglátó gazdáknál (a faluturizmust is támogatandóan), vacsora, reggeli ugyanott.

RÉSZVÉTELI KÖLTSÉG: 35 000 Ft/fő

Programtervezet:

  • 1. nap: Indulás reggel 6:30 órakor, Óbuda Flórián téri park felől, taxi és a 237-es buszmegálló oldalán. M3-Vállaj határátkelőn át utazunk Nagykárolyra (Károlyi, Kölcsey, Petőfi), Zilahra (Ady, Wesselényi-szobor) Zsibóra (Wesselényi-kastély), majd Koltóra érkezünk (Petőfi múzeum); a szálláshely elfoglalása, vacsora 19 óra körül.
  • 2. nap: Reggeli után megtekintjük Nagybánya város nevezetességeit, királyok, festők, bányászok, Róbert Károly és Szilágyi Erzsébet, Hollósy Simon és a többiek dicsőségét felidézve; részt veszünk a Magyar Napok rendezvényein, majd Koltón vacsorázunk.
  • 3. nap: Máramaros-megye déli részeit, Máramarossziget városát és Szaploncát keressük fel ezen a napon, lerójuk kegyeletünket a máramarosi fogolytábor egykori áldozatai tiszteletére felállított emlékmű előtt, a Mára völgyében, Deszén egy román fatemplomot is megnézünk. Az Avas-Kőhát-hegységen át Avasújfalu–Szatmárnémetin, majd az M3-as úton hazautazunk Bp-re, kb. 20 órára érkezünk meg.

Szervező: Budapesti Székely Kör

További tudnivalók, elérhetőségek

Erdély-Székelyföld-Háromszéki kirándulás, majd utazás Moldvába

„FOGSÁGBAN FOKSÁNYBAN”
– a GUL-16A reménybeli támogatásával

Időpont: 2016. október 22-27-e között

A Budapesti Székely Kör buszos zarándokútja, egybekötve  Erdély földjének megismerésével, nevezetes tájain áthaladva. A déli vidékeken át Arad-Déva-Szeben-Fogaras-Brassó érintésével jutunk el Háromszékre. Kovásznán megszállunk (3 éj), onnan kirándulunk a környékre (Csernáton-Csomakörös-Zágon-Kézdivásárhely-Gelenc) majd Moldvába, a Bereck-Ojtozi-szoroson át Foksány (Focsany), a  volt fogolytábor felkeresése következik, utána a csángókhoz utazunk az ezeréves határ külső vidékein, Onfalva-Klézse-Bákó-Pusztina tájain, ismerkedés a  csángó-magyar kultúrával és élettel. (Itt megalszunk.) Innen Gyergyó felé indulunk a Békási-szoroson át, de előbb egy ortodox kolostort is megnézünk Karácsonkőn, Piatra Neamt-nál. Gyergyóban megpihenünk. Előadókat-énekesegyüttest is viszünk magunkkal!

Időtartam utazással együtt: 6 nap/5 éj félpanzió.

Volt fogoly- vagy közvetlen leszármazottak 50 % kedvezményt vehetnek igénybe a támogatás megítélése esetén!

RÉSZVÉTELI KÖLTSÉG: 58 000 Ft/fő + fakultatív programok

FOGSÁGBAN FOKSÁNYBAN

PROGRAMTERV:

1. nap.  Indulás Budapestről reggel 6 órakor a Nyugati pu. Westend előtti parkolójából. Utazás az M5-ösön, Arad-Déva-Szeben-Fogaras-Kovászna útvonalon (730 km), érkezés kb. 19-20 óra.

2. nap: Reggeli után kirándulás a keleti végeken át Kommandóra, a Háromszéki-havasok külső oldalán lévő, legmagasabban fekvő magyar faluba (1100 m), majd Kovásznával ismerkedünk.

3. nap: Reggeli után a Csomakörös-Zágon (Körösi-Csoma, Mikes) -Uzon-Sepsiszentgyörgy útvonal beutazása, megkeressük a brassói fogolytábort, majd visszatérünk Kovásznára.  

4. nap: Ezen a napon Kézdi-szék nevezetes helyeit, Kézdivásárhelyt-Csernátont-Gelencét nézzük meg vacsoráig, majd Berecken és az Ojtozi szoroson át Moldvába érünk, előbb Foksányba, a volt fogolyelosztó központi táborhoz, majd a csángókhoz. Ezután felkeressük Klézsét-Pusztinát.

5. nap: Utazás visszafelé Andresány és Karácsonkőn át (Piatra Neamt – itt megnézzük a Bistritani/Besztercei kolostort), majd Békás-szoros–Gyilkos-tó után Gyergyóban megszállunk.

6. nap: Reggeli, majd a korondi és marosvásárhelyi séta (piac) után hazautazás, pihenés-ebédelési lehetőség a Királyhágón. Érkezés Budapestre 19-21 óra körül.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

(A változtatás jogát fenntartjuk.)

FOGSÁGBAN FOKSÁNYBAN

További tudnivalók, elérhetőségek

További erdélyi utak
Budapesti Székely Kör